Vijf tips om goede foto’s te maken

19/10/2022 Thomas Verlinden

Als je net begint met fotograferen, dan komt er veel op je af. Denk aan ISO, sluitertijd en compositie. In deze blog lees je een aantal tips voor het maken van prachtige foto's.
 
1. Techniek en creativiteit zijn het belangrijkste
 
Een spiegelreflexcamera is fijn en handig, maar het lukt ook zeker met een 'gewone' professionele camera! Zelfs de camera op je smartphone is relatief goed, dus daar kom je zeker al een eind mee. Het voornaamste is wat je met je camera doet. Als je dus je creativiteit de vrije loop laat, zit er gegarandeerd een leuk plaatje tussen. Met de opleiding Digitale Fotografie Basis leer je alvast alle basistechnieken!
 
2. Let op de compositie
 
Voor een mooie foto is een goede compositie belangrijk. Dit is de manier waarop je het beeld kiest en de beeldelementen in het frame rangschikt. Zo is het bijvoorbeeld mooier om het voornaamste punt van aandacht net iets uit het midden van de afbeelding te plaatsen. Een compositie geïnspireerd op de 'Gulden Snede' wordt vaak esthetisch als prettig ervaren. In de opleiding Digitale Fotografie Allround kom je daar meer over te weten. Het geheim naar nog mooiere foto's? Dat is de regel van derden!
 
3. Oefening baart kunst
 
Dit geldt natuurlijk voor bijna alles. Hoe meer je oefent, hoe beter de foto's worden. Als beginner heb je mogelijk moeite met het technische aspect of ontbreekt het gevoel voor compositie, maar met voldoende oefening komt dit vanzelf! Neem je camera dus overal mee naartoe en leg alles wat je tegenkomt vast. Neem bijvoorbeeld je camera mee als je een wandeling gaat maken en maak foto's van alledaagse voorwerpen in huis. Vervolgens bewerk je ze met een grafisch programma, zoals Lightroom en Photoshop.
 
4. Kies de juiste instellingen
 
Je camera heeft allerlei verschillende instellingen, die je helpen betere foto’s te maken. Speel bijvoorbeeld eens met de ISO-waarde. Dit is hoe gevoelig voor licht de sensor van je camera is. Hoe donkerder de omgeving is, hoe hoger je ISO-waarde dient te zijn. Ook de sluitertijd is erg bepalend voor hoe een foto eruit gaat zien. Wanneer je een snel bewegend voorwerp fotografeert, kies je bijvoorbeeld voor een snelle sluitertijd. Anders lijkt het beeld bewogen.
 
5. Durf de regels te breken
 
In essentie is fotografie een creatieve discipline, dus vaak is het ook goed om juist van de regels af te wijken. Zo komen de meest verrassende en artistieke foto's tot stand. Een voorbeeld hiervan is het fotograferen van een sporter met een langzame sluitertijd, waardoor je juist doelbewust een bewegend beeld creëert. Zolang jij blij bent met je foto's, ben je goed bezig!
 
6. Volg de opleiding Digitale Fotografie Allround
 
Bovenstaande tips helpen je alvast vooruit. Om de fijne kneepjes van het vak te leren, volg je onze opleiding Digitale Fotografie Allround. Hierin leer je alles over verschillende soorten fotografie, zoals huwelijks-, portret- en landschapsfotografie én leer je foto’s te bewerken door middel van Photoshop. Op die manier ga je breed aan de slag met het maken van allerlei soorten foto’s. De opleiding Digitale Fotografie Allround bestaat uit de volgende modules:
 
Met dit pakket ben jij meteen ready to go!


relatedBlogs

De kracht van een Opleidingsplan

Tips om je lavendel heel te houden

Succesverhaal: interview met oud-student Medisch Secretariaat Lydia RenardpreviousLabel

Tien ideeën voor je eigen kostuum tijdens Halloween

nextLabel

Vijf diploma's waarmee je in elke sector scoort

relatedCourses


Digitale Fotografie Basis

Schrijf je in voor de basiscursus Digitale Fotografie Basis en start als Fotograaf.

Fashionfotografie

Volg een praktijkgerichte opleiding Fashionfotografie in jouw buurt.

Studio- en Productfotografie

Volg een praktijkgerichte cursus Studiofotografie in jouw buurt.

Digitale Fotografie Basis

Schrijf je in voor de basiscursus Digitale Fotografie en word veelzijdig Fotograaf.

Portretfotografie

Schrijf je in voor de cursus Portretfotografie en word veelzijdig Portretfotograaf.

studyCategories


Fotografie & Media

blogTags


OpleidingCentrum voor avondonderwijsCvaCvavAllround fotografieLeren fotograferenFotografieDigitale fotografieFoto's makenCursus fotografieTips voor fotografieFotografie cursusFotografie opleidingFotografie voor beginnersLightro

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0